Drobečková navigace

Duše lesa

Nová kolekce Moseru Duše lesa je inspirována harmonií v přírodě

Blíže k přírodě, přirozenosti a k pravým hodnotám. V nové kolekci sklárny Moser „Duše lesa“ se autor, umělecký ředitel Jan Plecháč, inspiroval rozmanitostí přírodních struktur. Odráží se v ní kus lesa, jeho duše, kterou tvůrce přenáší do kulturního prostředí, interiéru. Autor skrze kolekci vyzývá k otevření mysli a vnímání všemi smysly. Harmonizující spojení barev a dokonalých struktur přináší únik od současného strojového světa. Součástí kolekce jsou vázy Fungi, Conea, PineaMicrocosmos s rytinou ilustrátora Michala Bačáka a také nápojová kolekce s vázou Bark.

Fotografie ke stažení: zde

Kolekce Duše lesa, která bude představena na říjnovém Designbloku, nabízí nové možnosti, jak netradičně vnímat okolní svět, tvořit si k němu prostřednictvím smyslů nový vztah, nechat na sebe působit spojení barvy, struktury a harmonie, kterou v sobě člověk může nalézt právě v lese. „Snažím se, aby vše, co vzejde z naší sklárny, mělo v sobě emoce. Kolekce Duše lesa navozuje příjemný pocit a vyvolává touhu po doteku,“ přibližuje Jan Plecháč.

Les pro Jana představuje svobodu, v něm se člověk může volně pohybovat a být sám sebou. Tyto pocity promítl i do samotné výroby. Brusič ve sklárně nepracuje jako obvykle na základě výkresu, ale vychází pouze z představy, jak má produkt vypadat. „Měl by zachovat výraz vázy, ale výsledek je čistě na něm. V dynamickém brusu se odráží jeho momentální nálada, rozpoložení. Výsledek tak může být expresivnější nebo třeba něžnější, ale vždy unikátní,“ doplňuje Jan.

Vázy z kolekce Duše lesa

Fungi

Váza Fungi vybízí k haptickému vnímání, její obraz lze číst jako poetickou báseň. Váza má jemný brus výtrusnice hub a měkkou, světlou, meruňkovou barvu. Vyniká zde um brusičů, kteří mistrovsky přenáší jemnou architekturu do křišťálu. Fungi byla vytvořena ve dvou velikostech, větší verze má 26,5 cm a menší 23,5 cm.

Conea

Ladná váza s propracovaným brusem inspirovaným strukturou jedlové šišky vyvolává touhu po doteku. Otevírá nové perspektivy, vjemy a zážitky. V kolekci Duše lesa je dekorativní váza Conea unikátní horizontálním brusem, který propouští více světla než brus vertikální. Váza má dvě velikosti, větší má 26,5 cm a menší 23,5 cm. Vyšší varianta je křišťál podjímaný opálem fialovým, nižší je čistý křišťál.

Microcosmos

Váza Microcosmos je spojením tradičního umění a moderního designu s novodobou autorskou ilustrací. Představuje dílo mistrovské spolupráce mezi uměleckým ředitelem Moseru Janem Plecháčem, ilustrátorem Michalem Bačákem a nejlepšími skláři a rytci Moseru. Ztělesňuje harmonii mezi minulostí a současností. Váza má jemný, archetypální tvar, inspirovaný čínským porcelánem. Už od starověku Číňané využívali jako objekty pro ozdobu motivy přírody, draků nebo bitev. Ilustrátor Michal Bačák vázu oživil novým příběhem, který v křišťálu zrcadlí spojení mikro – a makrosvěta. Do křišťálu promítl zobrazení organických detailů lesa – semínka rostlin, řasy, mechový
výtrus. Váza má nádech bílého opálu, který spoluutváří její jemnost.

Pinea

Zemitá, tmavě zelená barva vázy Pinea přirozeně zapadá do konceptu kolekce. Jan do ní vtiskl barvu, strukturu, svobodu a dokonalou harmonii svého oblíbeného borovicového lesa. Váza má dvě velikosti, větší je vysoká 26,5 cm, menší pak 23,5 cm.

Bark

Kolekce Bark se zrodila z nápojového setu 1913. Její autor Jan Plecháč se inspiroval nadčasovým souborem, který ve sklárně Moser spatřil světlo světa před více než sto lety. Čisté exaktní formy nahradil nepravidelností přírodních struktur evokujících kůru stromů. Bark je vyroben tradiční kuličskou technikou ve třech velikostech a objemech 250 ml350 ml. Karafa má objem 770 ml. Váza je vysoká 28 cm.

O značce Moser

Již 166 let nesou výrobky karlovarské sklárny jméno svého zakladatele, rytce a obchodníka Ludwiga Mosera. Společnost MOSER, a. s., se sídlem v Karlových Varech pokračuje v jeho stopách a tradiční ruční výrobu dále rozvíjí. Její díla, která jsou vyráběna z kvalitního bezolovnatého křišťálu, dobývají úspěšně český i zahraniční trh. Díky tomu dnes firma patří mezi přední české exportéry a reprezentuje tak celosvětově umění českých sklářů. Moser je členem společenství Comité Colbert, které si klade za cíl udržet a rozvíjet tradiční rukodělnou výrobu luxusních výrobků. Více naleznete na moser.com.

KONTAKT PRO MÉDIA

Martina Vokrouhlíková, Ogilvy, s. r. o.
martina.vokrouhlikova@ogilvy.com

Barbora Vondalová, MOSER, a. s.
barbora.vondalova@moser.com

Přílohy

K vašim službám

Omlouváme se, ale tyto webové stránky nejsou optimalizovány pro tento prohlížeč. Použijte prosím aktuální verzi prohlížeče Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge, popř. Safari.