Drobečková navigace

Abyss

Sklárna Moser představuje přelomovou novinku – vázu Abyss

Praha, 24. května 2023 - Legendární česká sklárna Moser uvádí první dílo uměleckého ředitele Jana Plecháče. Váza Abyss byla poprvé prezentována mezinárodnímu publiku v rámci dubnové výstavy Milano Design Week. Představením unikátní vázy Abyss začíná proměna tradiční sklárny v moderní a dynamickou značku.

Masivní křišťálový objekt v odstínu akvamarínové modři je technologickou výzvou sklářského řemesla a je určený všem, kteří se nebojí překročit hranice vlastních možností. Do svého prvního díla přetavil Jan Plecháč nejen vlastní vizi o novém, dynamickém Moseru, ale rovněž navázal na obdivuhodnou tradici, kterou roku 1857 započal zakladatel sklárny Ludwig Moser.

Pro mě osobně je Abyss ztělesněním překonávání lidských možností a posouvání fyzikálních hranic při výrobě křišťálových objektů. Svým tvarem v sobě snoubí jemnost lidského dechu a čistě brutalistní formu, čímž manifestuje um sklářů na huti i preciznost našich brusičů“ iblížil novinku Abyss tvůrce Jan Plecháč.

Unikát zhlubin

Příběh vázy byl inspirován pocity při volném potápění. Při něm potápěči vhlubinách nacházejí nejen inspirativní napětí, ale také klid a harmonii. Kontrast emocí se prolíná i do designu vázy. Konkrétně do organicky tvarovaného jádra a ostře broušených vnějších brutalistních hran. Jádro vázy tvarované dechem skláře dělá zkaždého kusu unikát.

Samotná výroba vázy Abyss je velmi náročná, vyvíjí enormní tlak na fyzickou sílu a je závislá na zkušenostech a řemeslném umění jediného huťmistra. Roztavená hmota o váze dvaadvaceti kil na sklářské píšťale z něj činí nejnáročnější objekt, který ve sklárně Moser vzniká, proto se ročně může vytvořit pouze pár desítek kusů. Kolekce Abyss tak bude představena v limitovaném počtu 99 kusů v magnetizujícím matném povrchu.

Temně modrá barva odráží tradici Leo Mosera

Při výběru barevného odstínu se nechal designér inspirovat původní barevnou vzorkovnicí technického a uměleckého ředitele sklárny z počátku minulého století Leo Mosera. Ten byl průkopníkem nových přístupů kolorování skla a svým experimentálním přístupem inspiroval současníky i nadcházející generace. Akvamarín je odstín mořských hlubin, kamene lapis lazuli i umělce Yvese Kleina.

Světová premiéra v Miláně

Váza Abyss zažila premiéru v mece světového designu, v Miláně, během dubna. V rámci Milano Design Week ji značka Moser uvedla v prostorách galerie známé italské sběratelky a kurátorky Rossany Orlandi. Ta na základě prvotních návrhů projevila zájem uvést Abyss právě ve své galerii. Akvamarínová váza představující průnik pod mořskou hladinou pak zaujala v Miláně všechny milovníky designu.

O značce Moser

Již 166 let nesou výrobky karlovarské sklárny jméno svého zakladatele, rytce a obchodníka Ludwiga Mosera. Společnost MOSER, a.s., se sídlem v Karlových Varech pokračuje v jeho stopách a tradiční ruční výrobu dále rozvíjí. Její díla, která jsou vyráběna z kvalitního bezolovnatého křišťálu, dobývají úspěšně český i zahraniční trh. Díky tomu dnes firma patří mezi přední české exportéry a reprezentuje tak celosvětově umění českých sklářů. Moser je členem společenství Comité Colbert, které si klade za cíl udržet a rozvíjet tradiční rukodělnou výrobu luxusních výrobků. Více naleznete na www.moser.com.

Přílohy

K vašim službám

Omlouváme se, ale tyto webové stránky nejsou optimalizovány pro tento prohlížeč. Použijte prosím aktuální verzi prohlížeče Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge, popř. Safari.